Produkcja szkła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kamil 2502
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 07 lut 2010, 18:27

Produkcja szkła

Post autor: Kamil 2502 »

Proszę pomóżcie mi nie mogę tego zadania zrobić :
1.Do uzyskania szkła potrzeba potasu, piasku i kredy odpowiednio w stosunku 2,5 : 7,75 : 0,5 .
Ile kilogramów każdego ze składników należy wziąć, aby wyprodukować 430 kg szkła ??
Plis pomóżcie to moje jutrzejsze zadanie .
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

potas: \(\frac{2,5}{2,5+7,75+0,5}\cdot 430=100\)
piasek: \(\frac{7,75}{2,5+7,75+0,5} \cdot 430=310\)
kreda: \(\frac{0,5}{2,5+7,75+0,5} \cdot 430=20\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

\(2,5x+7,75x+0,5x=430 \\
10,75x=430 \Rightarrow x=40\)


potas \(2,5x=100\)
piasek \(7,75x=310\)
kreda \(0,5x=20\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2,5 : 7,5 : 0,5 = 5 : 15,5 : 1
Czyli potasu trzeba 5 razy więcej niż kredy, a piasku 15,5 razy więcej niż kredy.
x- ilość kredy
5x- ilość potasu
15,5x- ilość piasku

\(x+5x+15,5x=430\\21,5x=430\\x=20\\5x=100\\15,5x=310\)

Trzeba 20kg kredy, 100kg potasu i 310kg piasku.
Kamil 2502
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 07 lut 2010, 18:27

Post autor: Kamil 2502 »

dzięki :]
ODPOWIEDZ