Mam problem z dwoma zadaniami. Być może są łatwe, jednak mi sprawiają trudność. Prosiłabym tylko o rozpisanie danych i ułożenie równań. Za pomoc bardzo dziękuję.
1.Ewa ma dwa razy więcej kaset niż Adam. Gdyby dostała od Adama 12 kaset, to miałaby ich trzy razy więcej od niego. Razem mają więc:
A. 36 kaset B.72 kasety C.96 kaset D. 144 kasety
2. Antek jest o 9 lat starszy od Michała. Pięć lat temu był od niego dwa razy starszy. Antek ma:
A. 18 lat B. 14 lat C. 23 lata D. 33 lata
proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
x-ilość kaset Adama
y-ilość kaset Ewy
2x-ilość kaset Ewy
y+12-ilość kaset Ewy po otrzymaniu od Adama 12 kaset
x-12-ilość kaset Adama po oddaniu Ewie 12 kaset
3(x-12)-ilość kaset Ewy po otrzymaniu od Adama 12 kaset
\(\begin{cases} 2x=y \\ y+12=3(x-12) \end{cases}\)
2.
x-wiek Antka
y-wiek Michała
y+9-wiek Antka
x-5-wiek Antka 5 lat temu
y-5-wiek Michała 5 lat temu
2(y-5)-wiek Antka 5 lat temu
\(\begin{cases} x=y+9 \\ 2(y-5)=x-5 \end{cases}\)
x-ilość kaset Adama
y-ilość kaset Ewy
2x-ilość kaset Ewy
y+12-ilość kaset Ewy po otrzymaniu od Adama 12 kaset
x-12-ilość kaset Adama po oddaniu Ewie 12 kaset
3(x-12)-ilość kaset Ewy po otrzymaniu od Adama 12 kaset
\(\begin{cases} 2x=y \\ y+12=3(x-12) \end{cases}\)
2.
x-wiek Antka
y-wiek Michała
y+9-wiek Antka
x-5-wiek Antka 5 lat temu
y-5-wiek Michała 5 lat temu
2(y-5)-wiek Antka 5 lat temu
\(\begin{cases} x=y+9 \\ 2(y-5)=x-5 \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.