STĘZENIE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karpatka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:46

STĘZENIE

Post autor: karpatka »

Karolina zrobiła napój z sokiem malinowym, o stężeniu 10%. Po spożyciu 0,5 litra napoju dolała 0,5 litra wody i otrzymała napój o stężeniu 8,75%. Ile litrów wody, a ile soku użyła do sporządzenia napoju?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- ilość napoju (l) na początku (i na końcu)

10%x=0,1x- ilość soku w napoju na początku

x-0,5- ilość napoju po spożyciu

10%(x-0,5)=0,1(x-0,5)- ilość soku, jaka została w napoju po spożyciu (stanowi 8,75%=0,0875 napoju po dolaniu wody)

\(0,1(x-0,5)=0,0875x\\0,1x-0,05=0,875x\\0,0125x=0,5\\x=4\)

\(0,1\cdot4=0,4\\4-0,4=3,6\)

Do sporządzenia napoju użyła 0,4l soku i 3,6l wody (nie licząc 0,5l wody dolanej).
ODPOWIEDZ