Cosinus

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zdania
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 18 kwie 2010, 13:41

Cosinus

Post autor: zdania »

Poziome ramię dżwigu zamontowanego przy scianie podparto podporą o długości 5 m , zamocowano 2m poniżej ramienia dżwigu. Jaki kat tworzy podpora ze ścianą?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\alpha\)-szukany kąt
\(cos\alpha=\frac{2}{5}=0,4\\\alpha\approx66^o30'\)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\alpha \approx 66^ \circ 25'
cos ( 66^ \circ 25' ) \approx 0,40008246\)


:D
ODPOWIEDZ