Proszę o pomoc (pilne)! ,,

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 lut 2009, 08:00

Proszę o pomoc (pilne)! ,,

Post autor: anna »

Rozwiązywanie zadan tekstowych z zastosowaniem równań.


Ile trzeba wziąć stopu złota próby 0,960 i stopu złota próby 0,375 aby otrzymac
39 gram złota próby 0,750
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

x- ilośc złota próby 0,960
y-ilośc złota próby 0,375
39- ilośc złota próby 0,750
\(\begin{cases} x+y=39 \\ 0,960x+0,375y=39 \cdot 0,750 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=25 \\ y=14 \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
anna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 lut 2009, 08:00

Post autor: anna »

fotografię o wymiarach10x14 powiększono w pewnej skali,tak że jej długość wynosi teraz 45cm.
oblicz skalę prawdopodobieństwa i szerokość fotografii.
perfect_mess
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 18 mar 2009, 17:35

Post autor: perfect_mess »

A w treści nie miało być "...o wymiarach 10x15.."? Bo ja miałam to zadanie z takimi danymi i tak to rozwiązałam:
wymiary rzeczywiste:
długość:15cm
szerokość: 10cm

k(skala)= 45/15=3
więc:
10*3=30

wymiary powiększonej fotografii:
długość: 45cm
szerokość: 30cm

Możesz po prostu do rozwiązania podstawić sobie zamiast 15 - 14 i nic prostszego...
ODPOWIEDZ