Trzech zawodników jednocześnie wystartowało z tego samego miejsca w kilometrowym biegu wzdłuż prostego odcinka drogi. Na wykresach przedstawiono zależność przebytej przez zawodników drogi od czasu.
a) W jakim czasie najszybszy zawodnik dobiegł do mety ?
[odp:2,5min]
b) O ile sekund później dotarli do mety kolejni zawodnicy ?
[odp:drugi po 30s;trzeci po kolejnych 45s]
c) Po jakim czasie od momentu startu biegnący na drugiej pozycji zawodnik znajdował się w połowie drogi ?
[odp:po 1.5min]
d) Jaka była średnia prędkość zwycięzcy ? Wyraź ją w km/h
[odp: 24 km/h]
e)Jaka była odległość między pierwszym i trzecim zawodnikiem po upływie 1,5 min do startu ?
[odp:200m]
wykres drogi.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
a. odczytaj to z wykresu, widać, że kolejni zawodnicy przybiegali do mety po czasie 2,5min; 3min i 3,75min
logiczne, że najszybszy dobiegł w czasie 2,5 min
b.
\((3-2,5)\cdot 60s=30s\)
\((3,75-2,5) \cdot 60=75 s\)
drugi zawodnik przybiegł po 30s a trzeci 75s po pierwszym (czyli 45s po drugim)
c.
\(v=\frac{s}{t}=\frac{1000m}{2,5min}=\frac{1km}{\frac{2,5}{60}h}=\frac{60km}{2,5h}=24\frac{km}{h}\)
d. pierwszy zawodnik był w odległości 600m od startu, a trzeci w odległości 400m
różnica tych odległości to 200m
logiczne, że najszybszy dobiegł w czasie 2,5 min
b.
\((3-2,5)\cdot 60s=30s\)
\((3,75-2,5) \cdot 60=75 s\)
drugi zawodnik przybiegł po 30s a trzeci 75s po pierwszym (czyli 45s po drugim)
c.
\(v=\frac{s}{t}=\frac{1000m}{2,5min}=\frac{1km}{\frac{2,5}{60}h}=\frac{60km}{2,5h}=24\frac{km}{h}\)
d. pierwszy zawodnik był w odległości 600m od startu, a trzeci w odległości 400m
różnica tych odległości to 200m