wykres

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

wykres

Post autor: marlena01 »

Obrazek Oto kolejny wykres, dotyczący ruchu innego psa. Tym razem wykres przedstawia , jak zmieniła się prędkość psa.

Pytania :

g) Jakim ruchem poruszał się pies przez pierwsze trzy sekundy ruchu, a jakim- podczas dwóch ostatnich sekund ruchu ?
[odp:przez pierwsze trzy sekund- ruchem jednostajnie przyspieszonym; ostatnie dwie sekundy - ruchem jednostajnie opóźnionym.]

h) Jaką drogę przebył pies , w czasie gdy jego prędkość nie uległa zmianie ? Jakim ruchem się wówczas poruszał ?
[odp:24m;był to ruch jednostajny.]

ps. jeśli da się to poproszę obliczenia .
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

g.
przez pierwsze 3 sekundy ruchem jednostajnie przyspieszonym (wraz z upływem czasu prędkość psa proporcjonalnie wzrastała)
przez ostatnie 2 sekundy ruchem jednostajnie opóźnionym (wraz z upływem czasu prędkość psa proporcjonalnie malała)

h.
prędkość nie ulegała zmianie, więc był to ruch jednostajny
stała prędkość \(v=6\frac{m}{s}\) i czas ruchu \(t=4s\) dają:
\(v=\frac{s}{t} \ \Rightarrow \ s=vt
s=6\frac{m}{s} \cdot 4s=24m\)
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

Post autor: marlena01 »

Dziękuję
ODPOWIEDZ