Wartości funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wartości funkcji
witam,szukam kogoś do pomocy w rozwiązaniu zadań powtarzających na egzamin gimnazjalny który już się odbył w kwietniu. lecz nie doniosłam zadań , ! bardzo proszę jakoś o odpowiedz tu lub na gg:23337513 . Bardzo prosze o pomoc. dane zadania wyślę na meila. pozdrawiam
1.
Jeżeli w zadaniu jest pytanie "jaką wartość przyjmuje funkcja dla danego argumentu x", to we wzorze funkcji za x wstawiasz daną liczbę i obliczasz wartość y, czyli wartość funkcji:
1.
\(y=-0,125x+4\\x=8\\y=-0,125\cdot8+4\\y=-1+4\\y=3\)
Czyli, dla argumentu x=8 funkcja przyjmuje wartość y=3.
Jeśli w zadaniu jest pytanie "dla jakiego argumentu x funkcja przyjmuje daną wartość y", to do wzoru funkcji w miejsce y wstawiasz daną wartość i rozwiązujesz równanie, szukając x:
\(y=-3x+\frac{3}{4}\\y=\frac{3}{4}\\\frac{3}{4}=-3x=\frac{3}{4}\\-3x=0\\x=0\)
Czyli wartość równą \(\frac{3}{4}\) ta funkcja przyjmuje dla argumentu x=0.
Pamiętaj! Jeśli masz wzór funkcji y=f(x), to y jest wartością funkcji dla argumentu x.
2.
Miejsce zerowe funkcji to taki argument, dla którego wartość funkcji jest równa zero. Szukając miejsc zerowych funkcji, należy w miejsce y wstawić zero i rozwiązać równanie, poszukując argumentu x:
a)
\(y=-2x+3\\0=-2x+3\\2x=3\\x=1,5\)
b)
\(y=\frac{1}{3}x+\frac{2}{3}\\0=\frac{1}{3}x+\frac{2}{3}\\-\frac{1}{3}x=\frac{2}{3}\\x=-2\)
c)
\(y=x\\0=x\\x=0\)
Jeżeli w zadaniu jest pytanie "jaką wartość przyjmuje funkcja dla danego argumentu x", to we wzorze funkcji za x wstawiasz daną liczbę i obliczasz wartość y, czyli wartość funkcji:
1.
\(y=-0,125x+4\\x=8\\y=-0,125\cdot8+4\\y=-1+4\\y=3\)
Czyli, dla argumentu x=8 funkcja przyjmuje wartość y=3.
Jeśli w zadaniu jest pytanie "dla jakiego argumentu x funkcja przyjmuje daną wartość y", to do wzoru funkcji w miejsce y wstawiasz daną wartość i rozwiązujesz równanie, szukając x:
\(y=-3x+\frac{3}{4}\\y=\frac{3}{4}\\\frac{3}{4}=-3x=\frac{3}{4}\\-3x=0\\x=0\)
Czyli wartość równą \(\frac{3}{4}\) ta funkcja przyjmuje dla argumentu x=0.
Pamiętaj! Jeśli masz wzór funkcji y=f(x), to y jest wartością funkcji dla argumentu x.
2.
Miejsce zerowe funkcji to taki argument, dla którego wartość funkcji jest równa zero. Szukając miejsc zerowych funkcji, należy w miejsce y wstawić zero i rozwiązać równanie, poszukując argumentu x:
a)
\(y=-2x+3\\0=-2x+3\\2x=3\\x=1,5\)
b)
\(y=\frac{1}{3}x+\frac{2}{3}\\0=\frac{1}{3}x+\frac{2}{3}\\-\frac{1}{3}x=\frac{2}{3}\\x=-2\)
c)
\(y=x\\0=x\\x=0\)