statek płynął... zadanie z czasem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Moravilla
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 05 maja 2010, 21:45
Podziękowania: 1 raz

statek płynął... zadanie z czasem

Post autor: Moravilla »

Statek płynął 4 godz. w dół rzeki, a następnie 2 godz. w górę i razem przepłynął 125 km. Innym razem w tych samych warunkach płynął ten statek 2 godz. w dół, a 4 godz. w górę rzeki i razem przepłynął 115 km. Jaka była prędkość własna statku i jaka prędkość prądu rzeki ?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(s=v \cdot t\)

\(\{(v_s+v_r) \cdot 4+(v_s-v_r) \cdot 2=125
(v_s+v_r) \cdot 2+(v_s-v_r) \cdot 4=115\)


\(\{v_s=20
v_r=2,5\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

x ---prędkość własna statku
y--- prędkość prądu rzeki
4(x+y) + 2(x - y) = 125
2(x+y) +4(x - y) = 115 Rozwiązujesz układ równań.

6x + 2y = 125
6x - 2y = 115 Dodajesz stronami

12x = 240
x = 20 km/h ------------- prędkość własna statku
120 +2y = 125
2y = 5
y = 2,5 km/h -----------prędkość prądu rzeki
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ