liczby równe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Moravilla
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 05 maja 2010, 21:45
Podziękowania: 1 raz

liczby równe

Post autor: Moravilla »

różnica dwóch liczb równa się 3. Jeżeli mniejszą pomnożymy przez 5, a od większej odejmiemy 5, to otrzymamy liczby równe. Jakie to liczby ?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\{x-y=3
5y=x-5\)


\(\{x-y=3
-x+5y=-5\)


\(4y=-2
y=-\frac 1 2
x = 2\frac 1 2\)
ODPOWIEDZ