Książki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Moravilla
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 05 maja 2010, 21:45
Podziękowania: 1 raz

Książki

Post autor: Moravilla »

Dominika i Kasia razem mają 126 książek. Dominika pożyczyła koleżance jedną książkę, a Kasia 5. Wtedy u Kasi zostało 2 razy więcej książek niż u Dominiki. Ile książek ma Kasia a ile Dominika ?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\{x+y=126
2(x-1)=y-5\)


\(\{x+y=126
2x-y=-3\)


\(3x=123\)

\(\{x=41
y=85\)


lub

\(\{x+y=126
2(x-1+5)=y-5+1\)


\(\{x=38
y=88\)
ODPOWIEDZ