oszczędności- -%

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Moravilla
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 05 maja 2010, 21:45
Podziękowania: 1 raz

oszczędności- -%

Post autor: Moravilla »

oszczędności Marty stanowią 150% oszczędności Ewy. ie oszczędności ma każda z dziewczynek, jeżeli w sumie mają 500 zł. ?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

m + e =500
m = 1,5e
Podstaw do pierwszego równania.
1,5e + e = 500
2,5 e = 500
e = 200 -------oszczędności Ewy.
m =1,5*200 = 300 -----------oszczędności Marty
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\{x+y=500
x=1,5y\)


\(\{x=300
y=200\)
ODPOWIEDZ