Egzamin

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Moravilla
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 05 maja 2010, 21:45
Podziękowania: 1 raz

Egzamin

Post autor: Moravilla »

W czasie egzaminów \(\frac{1}{3}\) uczniów otrzymała oceny niedostateczne. 30% uczniów oceny dostateczne,a ocenę dobrą otrzymało o 25% uczniów mniej niż ocenę dostateczną. 34 uczniów otrzymało ocenę bardzo dobrą. Ustal ilu uczniów zdawało egzamin .
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\frac 1 3 x + 0,3x+0,3x-0,25\cdot 0,3x + 34=x
34=x(1-\frac 1 3 - 0,3 - 0,3 + 0,25 \cdot 0,3)
x = 240\)
ODPOWIEDZ