Książki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
nezumi09
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 06 kwie 2010, 19:23

Książki

Post autor: nezumi09 »

Za dwie książki Marek zapłacił 42 zł. Ile kosztowała każda ksiązka, jeżeli jedna była o 40 % droższa od drugiej?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\{x+y=42
x=y+0,4y\)


\(x=24,5
y=17,5\)
ODPOWIEDZ