Kredyt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
nezumi09
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 06 kwie 2010, 19:23

Kredyt

Post autor: nezumi09 »

Pan piotr wziął w banku kredyt w wysokości 24.000 zł.Zwróć go wraz z odsetkami po 8 miesiącach wpłacając do banku 26.400zł. Ile wyniosło oprocentownie w stosunku rocznym.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

p- wysokość oprocentowania w stosunku rocznym
\(26400-24000=2400\\\frac{8}{12}\cdot\ p%\cdot24000=2400\\\frac{8}{12}\cdot\frac{p}{100}\cdot24000=2400\\\frac{p}{15}=1\\p=15\)

Oprocentowanie wynosi 15% w stosunku rocznym.
ODPOWIEDZ