Podział pieniędzy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
nezumi09
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 06 kwie 2010, 19:23

Podział pieniędzy

Post autor: nezumi09 »

Rozdziel 253 zł pomiędzy 2 osoby tak , aby pierwsza miała dwa razy więcej niż druga, a trzecia 80% tego co pierwsza. :roll:
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

nezumi09 pisze:Rozdziel 253 zł pomiędzy 2 osoby tak , aby pierwsza miała dwa razy więcej niż druga, a trzecia 80% tego co pierwsza. :roll:
Chyba rozdziel między 3 osoby:
\(x\)- kwota dla I osoby
\(\frac{1}{2}x\)- kwota dla II osoby
\(0,8x\)- kwota dla III osoby

\(x+\frac{1}{2}x+0,8x=253\ /\cdot10\\10x+5x+8x=2530\\23x=2530\\x=110\\\frac{1}{2}x=55\\0,8x=88\)
ODPOWIEDZ