przedstaw liczbę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Moravilla
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 05 maja 2010, 21:45
Podziękowania: 1 raz

przedstaw liczbę

Post autor: Moravilla »

Przedstaw liczbę 264 w postaci iloczynu dwóch liczb całkowitych, których różnica wynosi 13
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\{x-y=13
x\cdot y = 264\)


\(\{x = 13+y
(13+y)y=264\)


\(y^2+13y-264=0\)

\(\sqrt{\Delta } = 35\)

\(y_1 = \frac {-13-35} 2 = -24 \ \Rightarrow \ x_1 = -11
y_2 = \frac {-13+35} 2 = 11 \ \Rightarrow \ x_2 = 24\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

x - I liczba
13+x - II liczba
\(x(13+x)=264\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ