wiek syna i ojca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Moravilla
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 05 maja 2010, 21:45
Podziękowania: 1 raz

wiek syna i ojca

Post autor: Moravilla »

za 5 lat ojciec będzie 4 razy starszy od syna, razem będą mieli wtedy 55 lat. Ile lat mają obecnie ?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\{x+5=4(y+5) \ /:(-1)
x+5+y+5=55\)


\(5y+25=55
y=6 \ \Rightarrow \ x=39\)
ODPOWIEDZ