samochody i koła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Moravilla
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 05 maja 2010, 21:45
Podziękowania: 1 raz

samochody i koła

Post autor: Moravilla »

Oblicz ile samochodów i motocykli stało na parkingu, jeżeli wszystkich pojazdów
było 69, a wszystkich kół
219. Każdy samochód miał 5 kół (bo jeszcze zapasowe), a motocykl 2 koła.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\{x+y=69 \ /\cdot (-2)
5x+2y=219\)


\(\{-2x-2y=-138 \ /\cdot (-2)
5x+2y=219\)


\(3x=81
x = 27 \ \Rightarrow \ y=42\)
ODPOWIEDZ