Ilu uczniów było w każdej z klas?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Moravilla
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 05 maja 2010, 21:45
Podziękowania: 1 raz

Ilu uczniów było w każdej z klas?

Post autor: Moravilla »

W klasie
IIa i IIb było razem 66 uczniów. W wycieczce
szkolnej zorganizowanej w ciągu roku szkolnego wzięło udział 80% uczniów klasy IIa i 75% uczniów klasy IIb, co stanowiło razem 51 uczniów. Ilu uczniów było w klasie IIa i ilu w IIb ?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\{x+y=66
0,8x+0,75y=51\)


\(\{x = 66-y
0,8(66-y)+0,75y=51\)


\(0,8(66-y)+0,75y=51
52,8-0,8y+0,75y=51
-0,05y=-1,8
y=36 \ \Rightarrow \ x=30\)
ODPOWIEDZ