Zadania dotyczące wieku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
nezumi09
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 06 kwie 2010, 19:23

Zadania dotyczące wieku

Post autor: nezumi09 »

1.Basia jest 9 razy starsza od babci. 3 Lata temubabcia byla15 razy starsza od Basi. Ile lat mają basia i babcia razem ?

2.Kasia ma 2 razy tyle, lat, co Beata i o 2 lata mniej niż Jola. Za 4 lata będąmiały razem 39 lat. Ile lat ma każda z dziewcząt obecnie?

3.Mama ma 38 lat, a Bożena 12 lat. Za ile lat będą miały razem 72 lata ?

4.8 lat temu tata i Marcin mieli w sumie 34 lata. Obecnie tata jest 4 razy starszy od marcina. Ile lat miał tata, gdy urodzil się Marcin ? :oops:
kamilzielinski
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: kamilzielinski »

x- wiek Basi
y - wiek babci

y=9x
y-3=15(x-3)

x=7
y=63
x+y=70
kamilzielinski
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: kamilzielinski »

zad. 3
2x+38+12=72
2x=22
x=11
kamilzielinski
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: kamilzielinski »

x-wiek Beaty
y-wiek Joli
z-wiek Kasi

z=2x i y=z-2 i x+y+z=27

2x+x+2x-2=27
x=5
y=8
z=10
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

4) m-8 , t-8 wiek Marcina i Taty 8 lat temu
m-8+t-8=34 ---------- > m+t = 50
t = 4m Podstaw powyżej.
m + 4m =50 -----------> 5m = 50 -------------- > m =10 obecny wiek Marcina
t = 4*10 =40 ---------> obecny wiek Taty
t-8 = 40 - 8 = 32 -------->wiek Taty 8 lat temu
m-8 = 10 -8 =2 ---------->wiek Marcina 8 lat temu
32 - 2 = 30 Tyle lat miał Tata,gdy urodził się Marcin.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
kamilzielinski
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: kamilzielinski »

x-wiek Marcina
y-wiek taty
x-8+y-8=34 i 4x=y
x+4x=50
x=10
y=40
y-x=30!!!
kamilzielinski
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: kamilzielinski »

a już myślałem że będę pierwszy:(
ODPOWIEDZ