Zadania tekstowe z zastosowaniem równań i nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadania tekstowe z zastosowaniem równań i nierówności
Hutnik miał złom żelaza zawierający 4 % krzemu oraz złom żelaza zawierający 6 % krzemu. Ile musi wziąć złomu żelaza każdego rodzaju, aby otrzymać 100 kg stopu zawierającego 5% krzemu.
Zadania tekstowe z zastosowaniem równań i nierówności
Ile wody należy dolać do 2 litrów trzydziestolitrowego roztworu soli, aby otrzymać dwudziestoprocentowy roztwór soli.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 69
- Rejestracja: 02 lut 2010, 16:17
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Zad.1
Oznaczmy:
x - masa złomu z 4% zawartoscia krzemu [kg]
y - masa złomu z 6% zawartością krzemu [kg]
Mamy otrzymać 100 kg złomu stąd \(x+y=100\)
Mamy otrzymać 100 kg złomu z 5% zawartością krzemu, czyli otrzymamy 5kg krzemu.
Na te 5 kg krzemu będzie się składać masa krzemu z złomie nr 1(tego 4%) i nr 2 (tego 6%)
Możemy zatem napisać układ równań :
\(\begin{cases}4%x+6%y=5%*100kg
x+y=100kg\end{cases}\)
Po przekształceniach wychodzi nam, że
\(\begin{cases}y=50kg
x=50kg \end{cases}\)
Mama nadzieję, że zrozumiale napisałem
Oznaczmy:
x - masa złomu z 4% zawartoscia krzemu [kg]
y - masa złomu z 6% zawartością krzemu [kg]
Mamy otrzymać 100 kg złomu stąd \(x+y=100\)
Mamy otrzymać 100 kg złomu z 5% zawartością krzemu, czyli otrzymamy 5kg krzemu.
Na te 5 kg krzemu będzie się składać masa krzemu z złomie nr 1(tego 4%) i nr 2 (tego 6%)
Możemy zatem napisać układ równań :
\(\begin{cases}4%x+6%y=5%*100kg
x+y=100kg\end{cases}\)
Po przekształceniach wychodzi nam, że
\(\begin{cases}y=50kg
x=50kg \end{cases}\)
Mama nadzieję, że zrozumiale napisałem
-
- Rozkręcam się
- Posty: 69
- Rejestracja: 02 lut 2010, 16:17
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
chyba literówka...trzydziestoprocentowego chybanezumi09 pisze:Ile wody należy dolać do 2 litrów trzydziestolitrowego roztworu soli, aby otrzymać dwudziestoprocentowy roztwór soli.
Mamy 2 litry wody, w której 30% to sól, czyli \(2*30%=0,6\)
Będziemy dodawać\(x\) litrów wody
Teraz musimy ułożyć odpowiednie równanie:
\(\frac{0,6}{2+x}=0,2
x=1\)