Zadania tekstowe z zastosowaniem równań i nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadania tekstowe z zastosowaniem równań i nierówności
Z miejscowości A wyjechał w kierunku miejscowości B rowerzysta, jadącze srednią prędkością 18 km/h. Po 1 godzinie i 30 minutach wyruszył tą samą trasą z A do B motocyklista, jadąc ze srednią pręsdkościaa 62 km/h. Obaj podróżni dotarli jednocześnie do miejscowości B. Jaką odległość pokonał każdy z nich ?
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
\(v = \frac s t
s = v\cdot t\)
\(v_1 = 18 \ \frac {\text{km}}{\text{h}}\)
\(v_2 = 62 \ \frac {\text{km}}{\text{h}}\)
\(t_1 = t_2 + 1,5 \ \text{h}\)
\(s = v_1\cdot t_1=v_2\cdot t_2
18\cdot (t_2 + 1,5)=62\cdot t_2
t_2 = \frac {27}{44}\)
\(s =v_2\cdot t_2=62\cdot \frac {27}{44} = \text{ok.} \ 38 \ \text{km}\)
s = v\cdot t\)
\(v_1 = 18 \ \frac {\text{km}}{\text{h}}\)
\(v_2 = 62 \ \frac {\text{km}}{\text{h}}\)
\(t_1 = t_2 + 1,5 \ \text{h}\)
\(s = v_1\cdot t_1=v_2\cdot t_2
18\cdot (t_2 + 1,5)=62\cdot t_2
t_2 = \frac {27}{44}\)
\(s =v_2\cdot t_2=62\cdot \frac {27}{44} = \text{ok.} \ 38 \ \text{km}\)