pociąg jechał
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pociąg jechał
Pociąg jechał z miejscowości A do miejscowości B ZE ŚREDNIĄ PRĘDKOŚCIĄ 60 km/h, a z B do A ze średnią prędkością 80 km/h. Droga tam i z powrotem trwała 3,5h . Jak daleko jest z A do B? Proszę również o sprawdzenie. I jeszcze jedno zad. Zmieszano dwa gatunki cukierków czekoladowych; po 14 zł za kg oraz po 18 zł za kg i otrzymano 10 kg mieszanki, której jeden kg kosztuje 15 zł .Ile kg cukierków każdego gatunku weszło w skład mieszanki?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1 )
Czas t = s/v
s/60 + s/80 =3,5
[4s + 3s]/240 = 3,5
7s/240 = 3,5
s =3,5*240/7
s=120 km --------To jest odległość z A do B.
2)
x kg po14 zł/kg
(10 - x) kg po 18 zł/kg
Wartość tych cukierków ma być równa 10 * 15 = 150 zł
14x + (10-x)*18 = 150
14x + 180 -18x = 150
-4x = -30
x = 7,5 kg cukierków po 14 zł za kilogram
10-7,5 = 2,5 kg cukierków po 18 zł za kilogram.
Czas t = s/v
s/60 + s/80 =3,5
[4s + 3s]/240 = 3,5
7s/240 = 3,5
s =3,5*240/7
s=120 km --------To jest odległość z A do B.
2)
x kg po14 zł/kg
(10 - x) kg po 18 zł/kg
Wartość tych cukierków ma być równa 10 * 15 = 150 zł
14x + (10-x)*18 = 150
14x + 180 -18x = 150
-4x = -30
x = 7,5 kg cukierków po 14 zł za kilogram
10-7,5 = 2,5 kg cukierków po 18 zł za kilogram.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.