zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zdania
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 18 kwie 2010, 13:41

zadanie tekstowe

Post autor: zdania »

Chłopiec zbierał muszle. Połowę zbiorów przeznaczył na wykonanie tablicy, 7/12 pozostałej liczby muszli sprzedał. Natomiast pozostałe 25 muszli zgubił. Ile muszli liczyła kolekcja chłopca?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

x - cała liczba zebranych muszli
0,5x --na wykonanie tablicy (zostało jeszcze 0,5x)
7/12 *0,5x --sprzedał
25 -- zgubił
Po dodaniu to ma być całość zbioru: x =0,5x + 7/12*0,5x + 25
x - 0,5x -(7/24)x = 25
(1/2)x - (7/24)x =25 |*24
12x - 7x = 600
5x = 600 |:5
x = 120 ------tyle sztuk liczyła cała kolekcja. (60dał na tablicę,35 sprzedał,25 zgubił-szkoda:)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ