Vat i Inne Podatki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MacStar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 17 kwie 2010, 21:44

Vat i Inne Podatki

Post autor: MacStar »

Witam, mam takie zadanie, a nie mam pojęcia jak go zrobić, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, muszę też dodać, że jest ono na ocenę dodatkową :) A więc:

Jaki procent ceny brutto stanowi VAT, jeśli stawka VAT wynosi 22%?
Odpowiedź zaokrąglij. Czy rację ma sprzedawca, który twierdzi, że przy stawce 22% VAT, podatek stanowi ponad 1/6 ceny każdego towaru?

Z góry DZIĘKUJE !!!
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

x - cena netto

\(\frac{0,22x}{x+0,22x}\cdot 100%=\frac{0,22x}{1,22x} \cdot 100% \approx 18%\)

sprzedawca mówi prawdę
\(\frac{1}{6} \approx 16,7% < 18%\)
MacStar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 17 kwie 2010, 21:44

Post autor: MacStar »

Dzięki Bardzo ! :)
ODPOWIEDZ