witam
bardzo proszę o pomoc bo nie mogę ruszyć tych zadań
1. średnia wzrostu 25-osobowej klasy I a wynosi 160 cm, gdy jeden z uczniów przeszedł do 23-osobowej klasy I b, średnia wzrostu w I a obniżyła się o 1 cm, a w I b wzrosła 0,5 cm, jaki wzrost miał uczeń, który przeszedł z klasy do klasy? jaka była poprzednia średnia wzrostu w I b?
2. o 9,00 z miejscowości A do odległej o 175 km miejscowości B wyjechał samochód Pana X a w tym samym czasie z miejscowości B wyjechał do A Pan Y. obaj jechali ze stałą prędkością, Pan Y jechał o 10 km/h szybciej niż Pan X. mineli się o 10,15. o której godzinie Pan Y dojechał do A?
bardzo proszę bo nie mogę ruszyć z miejsca
pozdrawiam
zadanie ze średnią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
x- wzrost ucznia, który odszedł z Ia
\(\frac{25\cdot160-x}{24}=159\\4000-x=3816\\x=184\)
y- średnia w Ib
\(\frac{23y+184}{24}=y+0,5\\23y+184=24y+12\\y=172\)
2.
x- prędkość pana X
x+10- prędkość pana Y
1h15min=1,25h
\(1,25x+1,25(x+10)=1752,5x+12,5=175\\2,5x=162,5\\x=65\\x+10=75\\\frac{175}{75}=2\frac{1}{3}\\2\frac{1}{3}h=2h20min\)
Pan Y przyjechał o godzinie 11.20
x- wzrost ucznia, który odszedł z Ia
\(\frac{25\cdot160-x}{24}=159\\4000-x=3816\\x=184\)
y- średnia w Ib
\(\frac{23y+184}{24}=y+0,5\\23y+184=24y+12\\y=172\)
2.
x- prędkość pana X
x+10- prędkość pana Y
1h15min=1,25h
\(1,25x+1,25(x+10)=1752,5x+12,5=175\\2,5x=162,5\\x=65\\x+10=75\\\frac{175}{75}=2\frac{1}{3}\\2\frac{1}{3}h=2h20min\)
Pan Y przyjechał o godzinie 11.20