ZAD (1)
w klasach 1a i 1b uczy się 67 uczniów. w zawodach sportowyc wzięło udział 60% uczniów klasy 1a i \(\frac{3}{4}\) uczniów klasy 1b. ilu uczniów było w każdej klasie, jeśli w zawodach wzieło udział 45 uczniów?
ZAD (2)
suma długości dwóch boków równoległoboku jest równa 12,5 cm,a stosunek dłógościk tych boków wynosie 2 : 3. Oblicz długości boków tego równolegloboku.
ZAD (3)
Stosunek cen trzech telewizorów jest równy 2 : 3 : 6. Suma cen najtańszego i najdroższego wynosi 3200 zł. Oblicz różnicę cen najtańszego i najdroższego telewizora.
Równania i nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Równania i nierówności
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2010, 21:01 przez nezumi09, łącznie zmieniany 2 razy.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Pytają
ZAD (2)
\(x\) - bok równoległoboku
\(y\) - bok równoległoboku
\(\{x+y=12,5\\ \frac{x}{y}= \frac{2}{3}\)
ZAD (3)
\(\frac{2}{11}x\) - cena najtańszego
\(\frac{6}{11}x\) - cena najdroższego
\(\frac{6}{11}x- \frac{2}{11}x= \frac{4}{11}x\) - różnicę cen najtańszego i najdroższego telewizora
Policz \(x\)
\(\frac{2}{11}x +\frac{6}{11}x=3200\)
a potem policz \(\frac{4}{11}x\)
a nie ilu bylo na zawodach.ilu uczniów było w każdej klasie
ZAD (2)
\(x\) - bok równoległoboku
\(y\) - bok równoległoboku
\(\{x+y=12,5\\ \frac{x}{y}= \frac{2}{3}\)
ZAD (3)
\(\frac{2}{11}x\) - cena najtańszego
\(\frac{6}{11}x\) - cena najdroższego
\(\frac{6}{11}x- \frac{2}{11}x= \frac{4}{11}x\) - różnicę cen najtańszego i najdroższego telewizora
Policz \(x\)
\(\frac{2}{11}x +\frac{6}{11}x=3200\)
a potem policz \(\frac{4}{11}x\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.