Zapisz w jak najprostszej postaci

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
benkooo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 sty 2009, 18:04

Zapisz w jak najprostszej postaci

Post autor: benkooo »

Proszę o pomoc
Zapisz w jak najprostszej postaci
a) 4(x+y)* - (3x-2y)*
b)3(m-2n)* - 2(m-3n)*
c) 0,2 razy [(3k + 2m)* - (2k +3m)*]

Mi w a) wyszło x*- 3y*
Kana90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 04 sty 2009, 17:23

Post autor: Kana90 »

A ta gwiazdka * oznacza do kwadratu? jeśli tak, to mi wyszło:
a) \(-x^2\) + 4xy
b) \(m^2\) - \(6n^2\)
c) \(k^2\) + \(48k^2\) + \(41m^2\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

do zadań BENKOO:
a)\(=-5x^2+20xy\)
b)\(=m^2-6n^2\)
c)\(=k^2-m^2\)


do zadań KLAUDIA1395:
nie rozumiem w czym problem;)
ODPOWIEDZ