Zasadniczo zastanawiałem się, czy istnieje równanie lub metoda, aby znaleźć normalną do linii prostej, która przecina określony punkt (nie na linii).
Próbowałem szukać w Google, ale punkt był zawsze na linii prostej, a nie normalny (tak jak chciałem).
W przeciwnym razie prawdopodobnie będę musiał napisać kod, aby wyszukać normalne, które przechodzi przez mój punkt.
Z góry dziękuję.
Trochę pomocy z geometrią współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 lut 2022, 10:33
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2210
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1037 razy
Re: Trochę pomocy z geometrią współrzędnych.
Na płaszczyźnie, normalna do prostej \(Ax+By+C=0\) , gdzie \(A^2+B^2>0\), przechodząca przez punkt \(P(x_0,y_0)\) ma równanie:
\[Bx-Ay+Ay_0-Bx_0=0\]
Pozdrawiam
\[Bx-Ay+Ay_0-Bx_0=0\]
Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając