MATEMATYKA-zad z trescia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
klaudia1225
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 mar 2010, 19:45

MATEMATYKA-zad z trescia

Post autor: klaudia1225 » 25 mar 2010, 19:50

Jest tu kilka zadan. Mam nadzieje, ze ktos z was mi pomoze :) Chociaz na 1 :)

1.Do pustej szesciolitrowej butelki wlano 0,35 zawartosci butelki z sokiem jagodowym i (ulamek) 2/7 zawartosci butelki z sokiem porzeczkowym . Ile litrow wody nalezy dolac, aby wypelnic cale naczynie ? Jesli sok jagodowy jest w butelce 5,5 litrowej, zas sok porzeczkowy w butelce 4,2 litrowej ?

.2. Oblicz ile kartonu nalezy uzyc na wykonanie 6 pudelek w ksztalcie prostopadloscianu o wymiarach 20cm x 30cm x 40cm i 8 pudelek w ksztalcie graniastoslupa o wysokosci 40cm i podstawie bedacej trojkatem równobocznym o boku 20cm.

3.125m ile to hektarów ?

Z gory DZIEKUJE i przepraszam, ze nie ma polskich znakow, poniewaz komputer jest angielski. PROSZE O POMOC :)

marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 15:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 » 25 mar 2010, 20:00

Ad. 1
Treść zadania możemy zapisać jako:
\(6= \frac{35}{100} \cdot \frac{11}{2}+ \frac{2}{7} \cdot \frac{42}{10}+x\)
i trzeba rozwiązać powyższe równanie.

Ad. 3
\(125m^2=0,0125ha
1ha=10000m^2\)

Galen
Guru
Guru
Posty: 18221
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 9046 razy

Post autor: Galen » 25 mar 2010, 20:19

2)
Obliczasz pole jednego pudełka i mnożysz przez 6.
2*20*40 + 2*30*40 + 2*20*30 = 1600 + 2400 + 1200 = 5200 cm kwadratowych
6 * 5200 = 31200 cm^2 ----tyle kartonu na 6 pudełek
Drugi rodzaj pudełka:
2* [20*20*pierw.3]/4 + 3* 20*40 =200 pierw.3 + 2400 = 2746,4 cm kw. na jedno pudełko (w przybliżeniu)
8 * 2746,4 =21971,3 cm^2 ----tyle kartonu na 8 pudełek
Razem: 31200 + 21971,3 = 5317,3 cm^2 na wszystkie pudełka.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.