Wiem że zadanie wydaje się banalne , ale mam zaległości i nawet tego w tej chwili nie kojarzę proszę o rozwiązanie i krótkie wytłumaczenie
Dana jest funkcja y=5x+2
a) Narysuj wykres tej funkcji.
Z góry bardzo dziękuję
Funkcja liniowa xD pilne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 gru 2008, 08:45
- Lokalizacja: Rzeszów
za x bierzesz zero :
y=5*0+2
y=2
zaznaczasz w ukladzie wspolrzednych punkt (0;2)
za x bierzesz 1:
y=5*1+2
y=7
zaznaczasz w ukl wspol punkt (1;7)
teraz bierzesz linijke i rysujesz prosta przechodzaca przez te dwa punkty, oto wykres tej funkcji,
by wyliczac odpowiednie punkty wykresu czesto rysuje sie tzw. tabelke, przeszukaj swoje zeszyty z matmy, gdzies tam to napewno jest...
pozdrawiam
y=5*0+2
y=2
zaznaczasz w ukladzie wspolrzednych punkt (0;2)
za x bierzesz 1:
y=5*1+2
y=7
zaznaczasz w ukl wspol punkt (1;7)
teraz bierzesz linijke i rysujesz prosta przechodzaca przez te dwa punkty, oto wykres tej funkcji,
by wyliczac odpowiednie punkty wykresu czesto rysuje sie tzw. tabelke, przeszukaj swoje zeszyty z matmy, gdzies tam to napewno jest...
pozdrawiam