Oblicz pole i obwód trójkąta znając jego wierzchołki.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz pole i obwód trójkąta znając jego wierzchołki.
Punkty A=(-2;1) B=(4;4) C=(1;5) są wierzchołkami trójkąta. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.Zrobiłam to zadanie ale nie mam pojęcia czy dobrze. Bardzo dużo pierwiasków mi powychodziło.
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Teraz boki się zgadzają.
Mam inne równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
\(y-y_{A}=\frac{y_{B}-y_{A}}{x_{B}-x_{A}}\cdot(x-x_{A})\)
\(A=(-2;1) B=(4;4)\)
\(y-1=\frac{4-1}{4+2}\cdot(x+2)\)
\(y-1= \frac{1}{2} (x+2)\)
\(y-1= \frac{1}{2}x+1\)
\(x-2y+4=0\)
Mam inne równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
\(y-y_{A}=\frac{y_{B}-y_{A}}{x_{B}-x_{A}}\cdot(x-x_{A})\)
\(A=(-2;1) B=(4;4)\)
\(y-1=\frac{4-1}{4+2}\cdot(x+2)\)
\(y-1= \frac{1}{2} (x+2)\)
\(y-1= \frac{1}{2}x+1\)
\(x-2y+4=0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
y=1/2x+2
i
\(x-2y+4=0\)
To to samo
Ale wcześniej napisałaś:
Podstaw wspólrzędne i sprawdź.
i
\(x-2y+4=0\)
To to samo
Ale wcześniej napisałaś:
A ta prosta nie przechodzi przez punkty A i BJanik22 pisze:równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty wyszło mi x-1/2y +1=0
Podstaw wspólrzędne i sprawdź.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Wzór na odległość punktu C od prostej (postać prostej \(Ax+By+C=0\))
\(d=\frac{|Ax_{C}+By_{C}+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}\)
\(x-2y+4=0\)
\(C=(1;5)\)
\(d=\frac{|1 \cdot 1-2 \cdot 5+4|}{\sqrt{1^2+(-2)^2}}\)
\(d=\frac{|-5|}{\sqrt{5}\)
\(d= \sqrt{5}\)
\(d=\frac{|Ax_{C}+By_{C}+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}\)
\(x-2y+4=0\)
\(C=(1;5)\)
\(d=\frac{|1 \cdot 1-2 \cdot 5+4|}{\sqrt{1^2+(-2)^2}}\)
\(d=\frac{|-5|}{\sqrt{5}\)
\(d= \sqrt{5}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.