Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań i wytłumaczeniu ich
1. Dana jest funkcja y = 5x + 2.
b) Oblicz miejsce zerowe funkcji.
c) Podaj współrzedne punktu przecięcia wykresu z osią Oy.
d) Oblicz wartość funkcji dla argumentu równego -2.
e) Oblicz, dla jakiego argumentu wartoÊç funkcji wynosi -3.
f) Czy jest to funkcja rosnąca? Dlaczego?
2. Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y = -4x + 3 i przecina oś Oy w punkcie (0, -2).
Funkcja Liniowa i Układy Równań Extra Pilne !
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 gru 2008, 08:45
- Lokalizacja: Rzeszów
b) 5x+2=0
x= -2/5
c) (0,2) (za x podstawiamy 0)
d) y= 5* (-2) +2 = -10+2= -8
e)5x+2= -3
5x= -5
x=-1
f) x1 rozne od x2, x2>x1
fx2-fx1>0 wtedy rosnaca
5(x2 +2) - 5(x1+2)= 5x2+10 -5x1-10= 5(x2-x1)
5>0 x2>x1
funkcja rosnaca, co nalezalo wykazac
(nie wiem czy tak w gimnazjum mozecie wykazywac... najprosciej powiedziec ze dla wiekszego argumentu funkcja ma wieksza wartosc, ale to moze byc prawdziwe tylko w jakims okreslonym przedziale;
zalozmy: x1=1 x2=2 odpowiednio fx= 7 i fx=12 dla x nalezacego {0,1}
2. wykres jest rownolegly, gdy wzor funkcji ma ten sam wspolczynnik kierunkowy
szukana funkcja bedzie miala wzor y=-4x+b
jak znalezc b??
dla 0 funkcja musi przyjmowac -2
-2=b
wzor funkcji szukanej y=-4x-2
x= -2/5
c) (0,2) (za x podstawiamy 0)
d) y= 5* (-2) +2 = -10+2= -8
e)5x+2= -3
5x= -5
x=-1
f) x1 rozne od x2, x2>x1
fx2-fx1>0 wtedy rosnaca
5(x2 +2) - 5(x1+2)= 5x2+10 -5x1-10= 5(x2-x1)
5>0 x2>x1
funkcja rosnaca, co nalezalo wykazac
(nie wiem czy tak w gimnazjum mozecie wykazywac... najprosciej powiedziec ze dla wiekszego argumentu funkcja ma wieksza wartosc, ale to moze byc prawdziwe tylko w jakims okreslonym przedziale;
zalozmy: x1=1 x2=2 odpowiednio fx= 7 i fx=12 dla x nalezacego {0,1}
2. wykres jest rownolegly, gdy wzor funkcji ma ten sam wspolczynnik kierunkowy
szukana funkcja bedzie miala wzor y=-4x+b
jak znalezc b??
dla 0 funkcja musi przyjmowac -2
-2=b
wzor funkcji szukanej y=-4x-2
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 gru 2008, 08:45
- Lokalizacja: Rzeszów