Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
takamatematyka
- Rozkręcam się

- Posty: 47
- Rejestracja: 23 maja 2016, 10:47
- Podziękowania: 22 razy
- Płeć:
Post
autor: takamatematyka » 03 sie 2017, 00:22
niech p i q bedą liczbami pierwszymi różnymi od 2,3.
Pokazać, że wyrażenie \[(p+q)^2\]nie jest podzielne przez 3
oraz, że
\[p^3-q^5\] jest podzielne przez 3.
Dziękuję
-
takamatematyka
- Rozkręcam się

- Posty: 47
- Rejestracja: 23 maja 2016, 10:47
- Podziękowania: 22 razy
- Płeć:
Post
autor: takamatematyka » 03 sie 2017, 13:12
Dodatkowo wiadomo, że q przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
Oznaczyłam więc q=3k+1, dla k całkowitych.
p jest różne od 2, 3 i mam problem z jej oznaczeniem
-
radagast
- Guru

- Posty: 17397
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 38 razy
- Otrzymane podziękowania: 7367 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast » 03 sie 2017, 14:45
podpunkt pierwszy jest nieprawdziwy:
np:\(p=5\),\(q=7\)
wtedy \((p+q)^2=144\) i ono pięknie się przez 3 dzieli.
-
takamatematyka
- Rozkręcam się

- Posty: 47
- Rejestracja: 23 maja 2016, 10:47
- Podziękowania: 22 razy
- Płeć:
Post
autor: takamatematyka » 07 sie 2017, 22:38
Dzięki, doszłam już do tego
