nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
takamatematyka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 23 maja 2016, 10:47
Podziękowania: 22 razy
Płeć:

nierówności

Post autor: takamatematyka »

Znajdź wszystkie całkowite rozwiązania równania \(x^3\)-\(y^3\)=\((x-y)^2\)
Z góry dzięki
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: nierówności

Post autor: Panko »

Może tak
Jeżeli jedna ze zmiennych jest zerem to i druga też.
Para \((0,0)\) spełnia równanie.
..........................................................................
Czyli : \(x \neq 0\) i \(y \neq 0\)
Przepiszmy równanie w postaci : \(x \cdot y= ( \frac{x-y}{x \cdot y} )^2\)
Widać ,że rozwiązania jeżeli są to mają zgodne znaki : \(x \cdot y>0\)
.........................................................................
Ponieważ \(x \cdot y \in N\) \(\\) to \(\\) \(x-y \ge x \cdot y\) \(\\) czyli\(\\) \(0 \ge x \cdot y-(x-y)\)
ale \(\\) \((x+1) \cdot (y-1) +1= x \cdot y - (x-y)\)
Stąd : \(\\) \(0 \ge(x+1) \cdot (y-1) +1\)
........................................................................
Teraz należy wyznaczyć możliwe rozwiązania powyższej nierówności ( warunek konieczny ) , ograniczając się do \(x \cdot y >0\)
Niestety takowych nie ma .
........................................................................
O ile gdzieś się nie zepsułem.
.......................................................................
Czyli jedyną parą jest \((0,0)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: nierówności

Post autor: eresh »

Panko pisze: Czyli jedyną parą jest \((0,0)\)
(1,0) też jest rozwiązaniem :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: nierówności

Post autor: Panko »

He ,he . Ja rozwiązałem w liczbach całkowitych równanie : \(x^3 \cdot y^3=(x-y)^2\) .
Teraz dostrzegłem (niedowidzę ) ,że powinno być \(x^3-y^3=(x-y)^2\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\((x-y)(x^2+xy+y^2)=(x-y)^2\\
(x-y)(x^2+xy+y^2-x+y)=0\\
(x-y) \frac{1}{2} \left[ (x+y)^2+(x-1)^2+(y+1)^2-2\right]=0\\
x=y \vee (x+y)^2+(x-1)^2+(y+1)^2=2\)

\(\begin{cases}x \in C \\ y=x \end{cases} \vee \begin{cases}x=2 \\ y=-1 \end{cases} \vee \begin{cases}x =1 \\ y=0 \end{cases} \vee \begin{cases}x =1 \\ y=-2 \end{cases} \vee \begin{cases}x =0 \\ y=1 \end{cases}\)
ODPOWIEDZ