Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
ewelka-6
- Stały bywalec

- Posty: 412
- Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
- Podziękowania: 71 razy
Post
autor: ewelka-6 » 09 paź 2016, 13:57
\(0,2x+0,3y=18\)
\(0,6x+0,6y=48\)
-
panb
- Expert

- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 2051 razy
- Płeć:
Post
autor: panb » 09 paź 2016, 14:28
A ty nie umiesz? Jeśli wyjdzie ci 0=coś_niezerowego - układ sprzeczny, jeśli 0=0 - nieoznaczony.
W czym problem?
Jak by ci było potrzebne, to:
-
ewelka-6
- Stały bywalec

- Posty: 412
- Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
- Podziękowania: 71 razy
Post
autor: ewelka-6 » 09 paź 2016, 14:32
nie moge dojsc dop tej odpowiedzi właśnie.. nie wiem jak krok po kroku to zrobić
-
panb
- Expert

- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 2051 razy
- Płeć:
Post
autor: panb » 09 paź 2016, 14:35
Metoda przeciwnych współczynników jest ci znana?
Odstraszają cię ułamki dziesiętne? Pomnóż obie strony w obu równaniach przez 10 i będzie łatwiej.
Daj znać jak ci poszło.
-
ewelka-6
- Stały bywalec

- Posty: 412
- Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
- Podziękowania: 71 razy
Post
autor: ewelka-6 » 09 paź 2016, 14:38
poszło dziękuję

właśnie mi wyszło
-
panb
- Expert

- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 2051 razy
- Płeć:
Post
autor: panb » 09 paź 2016, 14:39
Gratuluję! Na pewno ci się przyda taka umiejętność w szkole.