\(a= \frac{x}{(x^2)^{-1}}\) (x do drugiej do minus pierwszej
\(b= (\sqrt[4]{x-^2})-^8\) x do minus drugiej i później do minus ósmej.
\(\sqrt{44-16 \sqrt{7}} - \sqrt{44+ 16\sqrt{7} }\)
Sprowadź do jak najprostszej postaci
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\sqrt{44-16 \sqrt{7} }- \sqrt{44+16 \sqrt{7} }=x\)
Podnosisz obie strony do kwadratu
\(x^2=44-16 \sqrt{7}-2 \sqrt{(44-16 \sqrt{7})(44+16 \sqrt{7} ) }+44+16 \sqrt{7}\\
x^2=88-2 \sqrt{44^2-256 \cdot 7}\\
x^2=88-2 \sqrt{1936-1792} \\
x^2=88-2 \sqrt{144}\\x^2=88-2 \cdot 12 \\x^2=88-24\\x^2=64\\x=8\;\;\;\;lub\;\;\;\;x=-8\)
Odejmuje się liczbę większą od mniejszej,więc wynik z odejmowania jest ujemny.
Odp.
\(\sqrt{44-16 \sqrt{7} }- \sqrt{44+16 \sqrt{7} }=-8\)
Podnosisz obie strony do kwadratu
\(x^2=44-16 \sqrt{7}-2 \sqrt{(44-16 \sqrt{7})(44+16 \sqrt{7} ) }+44+16 \sqrt{7}\\
x^2=88-2 \sqrt{44^2-256 \cdot 7}\\
x^2=88-2 \sqrt{1936-1792} \\
x^2=88-2 \sqrt{144}\\x^2=88-2 \cdot 12 \\x^2=88-24\\x^2=64\\x=8\;\;\;\;lub\;\;\;\;x=-8\)
Odejmuje się liczbę większą od mniejszej,więc wynik z odejmowania jest ujemny.
Odp.
\(\sqrt{44-16 \sqrt{7} }- \sqrt{44+16 \sqrt{7} }=-8\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
To godne pochwały, że dopiero tutaj zaczynasz a już doszedłeś do tak głębokich wniosków.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
tak podobno twierdzą matematycy
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl