Rozwiąz równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TypePan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 lis 2015, 18:23
Podziękowania: 3 razy

Rozwiąz równania

Post autor: TypePan »

Cześć mam na zadanie rozwiązać te równania:
a) (3x-1)^2 ≤ 0 b)
b) (2x - 3)^2 > (x + 2)^2
Dziękuje za jaką kolwiek pomoc, potrzebuję na jutro.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąz równania

Post autor: eresh »

TypePan pisze:Cześć mam na zadanie rozwiązać te równania:
a) (3x-1)^2 ≤ 0 b)
\((3x-1)^2\leq 0\\
(3x-1)^2=0\\
3x-1=0\\
3x=1\\
x=\frac{1}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąz równania

Post autor: eresh »

TypePan pisze:Cześć mam na zadanie rozwiązać te równania:

b) (2x - 3)^2 > (x + 2)^2

\((2x-3)^2>(x+2)^2\\
(2x-3)^2-(x+2)^2>0\\
(2x-3-x-2)(2x-3+x+2)>0\\
(x-5)(3x-1)>0\\
x\in (-\infty,\frac{1}{3})\cup (5,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ