Rownanie sprzeczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Rownanie sprzeczne

Post autor: szopka »

Bede wdzieczna za pomoc w rozwiazaniu tego zadania.

Wskaz rownanie sprzeczne:

a) 7x = 0
b) 3x + 1 = 3x + 4
c) 3x + 1 + 3x + 4 - 3
d) x + 8 = 0

Ktore rownanie jest sprzeczne i dlaczego?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Sprzeczne jest wtedy jak wychodzi coś, co nie jest prawdą.
np 3=4
0=1
-1=1
W tym wypadku sprzeczne jest b)
\(3x + 1 = 3x + 4\)
\(3x-3x=4-1\)
\(0 \neq 3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ