Rozwiąż uklad równań:
\(\{x+2y=2\\ -2(x-6)=3(2-y)+y\)
Przedstaw jegi interpretacje geometryczna w układzie współrzędnych
układy równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\{x+2y=2\\ -2(x-6)=3(2-y)+y\)
\(\{x+2y=2\\ -2x+12=6-3y+y\)
\(\{x+2y=2\\ -x+y=-3\)
Dodajemy stronami
\(3y=-1\)
\(y= -\frac{1}{3}\)
\(\{y= -\frac{1}{3} \\ -x- \frac{1}{3} =-3\)
\(\{y= \frac{5}{3} \\ x=\frac{8}{3}\)
Graficznie:
\(\{x+2y=2\\ -x+y=-3\)
Rysujesz wykresy funkcji:
\(\{y=- \frac{1}{2}x +1\\ y=x-3\)
\(\{x+2y=2\\ -2x+12=6-3y+y\)
\(\{x+2y=2\\ -x+y=-3\)
Dodajemy stronami
\(3y=-1\)
\(y= -\frac{1}{3}\)
\(\{y= -\frac{1}{3} \\ -x- \frac{1}{3} =-3\)
\(\{y= \frac{5}{3} \\ x=\frac{8}{3}\)
Graficznie:
\(\{x+2y=2\\ -x+y=-3\)
Rysujesz wykresy funkcji:
\(\{y=- \frac{1}{2}x +1\\ y=x-3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.