Proszę o pomoc:
Pani Ewa poszła na zakupy mając tylko dwa banknoty po 500zł. W jednym sklepie kupiła płaszcz za 900 zł i otrzymała resztę w postaci banknotów po 10 zł i monet po 5zł i po 2 złote. W drugim sklepie kupiła chusteczkę, na którą wydała wszystkie banknoty, trzecią część monet po 5zł i piątą część monet po 2zł. Ile kosztowała chusteczka?
koszt chusteczki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
100 = 10a + 5b + 2c
\(a + \frac{b}{3} + \frac{c}{5}\) = potrzebna informacja ile kasy jej zostało.
\(a + \frac{b}{3} + \frac{c}{5}\) = potrzebna informacja ile kasy jej zostało.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
no to licz
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl