Witam,
Proszę o pomoc w zadaniu:
\(\frac{3 - 2x}{(3x + 1)(x - 4)} \le 0\)
Zadanie z nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 lip 2015, 15:02
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9160 razy
Mianownik nie może być zerem.
Liczysz miejsca zerowe dla mianownika,czyli (3x+1)(x-4) i wykluczasz je ze zbioru liczb rzeczywistych.
\((3x+1)(x-4)=0\\3x+1=0\;\;\;\;lub\;\;\;\;x-4=0\\x= -\frac{1}{3}\;\;\;lub\;\;\;\;x=4\)
Dla x=-1/3 oraz dla x=4 mianownik jest równy zero,stąd masz dziedzinę nierówności.
\(D= \rr \bez \left\{- \frac{1}{3};4 \right\}\)
\(\frac{3-2x}{(3x+1)(x-4)}\le 0\)
Wynik z dzielenia licznika przez mianownik jest ujemny,to i wynik z mnożenia licznika
przez mianownik jest ujemny.Ułamek ma wartość zero,gdy licznik jest równy zero.
Zapisuję nierówność w postaci iloczynu:
\((3-2x)(3x+1)(x-4)\le 0\;\;\;\;\;\;i\;\;\;x\in D\)
Miejsca zerowe iloczynu:
\(3-2x=0\;\;\;dla\;\;x= \frac{3}{2}\\3x+1=0\;\;dla\;\;x=- \frac{1}{3}\\x-4=0\;\;\;dla\;\;x=4\)
Ustaw miejsca zerowe na osi liczbowej i naszkicuj krzywą poczynając od prawej strony z dołu
przez miejsce zerowe x=4 przechodzisz nad oś i wracasz w dół przez liczbę x=3/2,
następnie zawracasz do góry przez x=-1/3.
Wybierasz przedziały w których wykres jest pod osią OX lub na tej osi,ale uwzględnij dziedzinę.
\(x\in (- \frac{1}{3}; \frac{3}{2}> \cup (4;+ \infty )\)
Liczysz miejsca zerowe dla mianownika,czyli (3x+1)(x-4) i wykluczasz je ze zbioru liczb rzeczywistych.
\((3x+1)(x-4)=0\\3x+1=0\;\;\;\;lub\;\;\;\;x-4=0\\x= -\frac{1}{3}\;\;\;lub\;\;\;\;x=4\)
Dla x=-1/3 oraz dla x=4 mianownik jest równy zero,stąd masz dziedzinę nierówności.
\(D= \rr \bez \left\{- \frac{1}{3};4 \right\}\)
\(\frac{3-2x}{(3x+1)(x-4)}\le 0\)
Wynik z dzielenia licznika przez mianownik jest ujemny,to i wynik z mnożenia licznika
przez mianownik jest ujemny.Ułamek ma wartość zero,gdy licznik jest równy zero.
Zapisuję nierówność w postaci iloczynu:
\((3-2x)(3x+1)(x-4)\le 0\;\;\;\;\;\;i\;\;\;x\in D\)
Miejsca zerowe iloczynu:
\(3-2x=0\;\;\;dla\;\;x= \frac{3}{2}\\3x+1=0\;\;dla\;\;x=- \frac{1}{3}\\x-4=0\;\;\;dla\;\;x=4\)
Ustaw miejsca zerowe na osi liczbowej i naszkicuj krzywą poczynając od prawej strony z dołu
przez miejsce zerowe x=4 przechodzisz nad oś i wracasz w dół przez liczbę x=3/2,
następnie zawracasz do góry przez x=-1/3.
Wybierasz przedziały w których wykres jest pod osią OX lub na tej osi,ale uwzględnij dziedzinę.
\(x\in (- \frac{1}{3}; \frac{3}{2}> \cup (4;+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 lip 2015, 15:02
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć: