Rownanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Rownanie

Post autor: szopka »

Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego rownania.

x + y = 58
x - 2 = 5(y-2)
Szimi10
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 kwie 2009, 16:51
Otrzymane podziękowania: 38 razy

Post autor: Szimi10 »

Mamy układ równań:
\(\{x+y=58\\x-2=5(y-2)\)

Wyliczmy z pierwszego równanka x i podstawmy go do drugiego, a przy okazji przekształcmy troche to drugie równanie:
\(\{x=58-y\\x-2=5y-10\)
podstawiamy:
\(58-y-2=5y-10\\
56+10=4y\\
y=11\)


Teraz podstawiamy wyliczonego y do pierwszego bądź drugiego równanka:
\(x=58-y\\
x=58-11\\
x=47\)


Pozdrawiam
Szymon.
monia79
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 14 lut 2010, 20:40

Post autor: monia79 »

x+y=58
x-2=5y-10

x+y=58
x-5y=-10+2

x+y=58
x-5y=-8/pomnóż przez -1
Metodą przeciwnych współczynników
x+y=58
-x+5y=8

6y=66/podziel przez 6
y=11
wracamy do równania
x+y=58
x=58-y
x=58-11
x=47
a więc
x=47
y=11
powodzenia
ODPOWIEDZ