Równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krzyś
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 lut 2010, 13:53

Równania

Post autor: krzyś »

1. Rozwiąż i sprawdź równanie.
4(x+0,5)-5(x+0,6)+10(x+0,7)=12
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(4x+2-5x-3+10x+7=12\\9x+6=12\\9x=6\\x=\frac{6}{9}\\x=\frac{2}{3}\)

Spr.
\(P=12\\L=4(\frac{2}{3}+\frac{1}{2})-5(\frac{2}{3}+\frac{3}{5})+10(\frac{2}{3}+\frac{7}{10})=\\=4\cdot\frac{7}{6}-5\cdot\frac{19}{15}+10\cdot\frac{41}{30}=\frac{14}{3}-\frac{19}{3}+\frac{41}{3}=\frac{36}{3}=12\\L=P\)
ODPOWIEDZ