Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
tobi505
- Witam na forum

- Posty: 6
- Rejestracja: 13 maja 2015, 14:17
- Podziękowania: 3 razy
Post
autor: tobi505 » 15 maja 2015, 14:14
\(\frac{3x+2}{10} - \frac{2x+1}{5} <\)
-
eresh
- Guru

- Posty: 16023
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9572 razy
- Płeć:
Post
autor: eresh » 15 maja 2015, 14:15
co tam po prawej stronie jest?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
tobi505
- Witam na forum

- Posty: 6
- Rejestracja: 13 maja 2015, 14:17
- Podziękowania: 3 razy
Post
autor: tobi505 » 15 maja 2015, 14:20
eresh pisze:co tam po prawej stronie jest?
Przepraszam nie dopisałem
\(< \frac{2}{3}\)
-
eresh
- Guru

- Posty: 16023
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9572 razy
- Płeć:
Post
autor: eresh » 15 maja 2015, 14:22
\(\frac{3x+2}{10}-\frac{2x+1}{5}<\frac{2}{3}\;\; \bez \cdot 30\\
3(3x+2)-6(2x+1)<20\\
9x+6-12x-6<20\\
-3x<20\\
x>-\frac{20}{3}\\
x>-6\frac{2}{3}\\
x\in \left(-6\frac{2}{3},+\infty \right)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 