Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
vittoria10
- Witam na forum

- Posty: 5
- Rejestracja: 29 sty 2015, 21:09
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Post
autor: vittoria10 » 29 sty 2015, 21:13
Nie umiem rozwiązać następującego zadania:
Wykaż, że poniższa liczba jest całkowita:
\frac{2 \sqrt{6} - 1}{ \sqrt{6} + 3} - \sqrt{32 \frac{2}{3} }
-
vittoria10
- Witam na forum

- Posty: 5
- Rejestracja: 29 sty 2015, 21:09
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Post
autor: vittoria10 » 29 sty 2015, 21:15
\(\frac{2 \sqrt{6} - 1}{ \sqrt{6} + 3} - \sqrt{32 \frac{2}{3} }\)
-
tylkojedynka
- Stały bywalec

- Posty: 462
- Rejestracja: 01 lut 2011, 00:03
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 203 razy
- Płeć:
Post
autor: tylkojedynka » 29 sty 2015, 21:20
Usuń niewymierność z pierwszego ułamka , a liczbę pod pierwiastkiem zapisz w postaci ułamka niewłaściwego i oddzielnie oblicz pierwiastek z licznika i mianownika.
-
vittoria10
- Witam na forum

- Posty: 5
- Rejestracja: 29 sty 2015, 21:09
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Post
autor: vittoria10 » 29 sty 2015, 21:27
i co dalej?
\(\frac{(2 \sqrt{6}-1)( \sqrt{6}-3) }{3} - \frac{ \sqrt{98} \sqrt{3} }{3}\)
-
vittoria10
- Witam na forum

- Posty: 5
- Rejestracja: 29 sty 2015, 21:09
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Post
autor: vittoria10 » 29 sty 2015, 21:36
dobra już mam

-
tylkojedynka
- Stały bywalec

- Posty: 462
- Rejestracja: 01 lut 2011, 00:03
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 203 razy
- Płeć:
Post
autor: tylkojedynka » 29 sty 2015, 21:38
Trochę obliczeń i gotowe
