Równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czarna009
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 lut 2010, 12:59

Równanie

Post autor: czarna009 »

\(\frac{2-3x}{1-2x}=-\frac{1}{2}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\frac{2-3x}{1-2x}=-\frac{1}{2} \ \wedge \ 1-2x\neq 0 \ \Rightarrow \ x\in R-\{\frac{1}{2}\}
-2(2-3x)=1-2x
-4+6x=1-2x
8x=5
x=\frac{5}{8}\)
czarna009
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 lut 2010, 12:59

Post autor: czarna009 »

dzięki:):)
ODPOWIEDZ