kilka równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
weronikad
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 17 lis 2013, 22:48
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

kilka równań

Post autor: weronikad »

1.\((n+1)*2^{n+1} \ge 10^8\)
2.\((n+1)*5^{n+1} \ge 10^8\)
3.\((n+1)* \frac{5}{2} ^{n+1} \ge 10^8\)
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

lewe strony są funkcjami rosnącymi zmiennej \(n\), wystarczy znaleźc najmniejsze \(n_0\) które spełnia nierównośc, wtedy odpowiedź będzie: \(n \geq n_0\)

1)

\((21+1) * 2^{21+1} = 92274688\)

\((22+1) * 2^{22+1} = 192937984\)

\(n_0 = 22\)
ODPOWIEDZ