Równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Emilia09890
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 15 kwie 2014, 17:40
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Równania

Post autor: Emilia09890 »

zapisz podane zdania w postaci równań :
a)Jeżeli liczbę x powiększymy o 12, to otrzymamy 41.
b)Liczba o 5 mniejsza od x stanowi 80% liczby x
c)Liczba 27 jest 2 razy większa od x
d)Liczba 2 razy mniejsza od y jest równa 35
e)Liczba 21 jest o 8 większa od z
f) Liczba 47 jest o 16 mniejsza od t
g)Liczba o 15 % mniejsza od liczby x jest równa 17
h) Liczba 13 jest o 10% większa od liczby u .
Proszę o pomoc
kukise
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 430
Rejestracja: 13 lut 2014, 22:12
Otrzymane podziękowania: 186 razy
Płeć:

Post autor: kukise »

a) \(x+12=41\)

b) \(x-5=80\% \cdot x\)

c) \(27=2x\)

d) \(\frac{1}{2}y=35\)

e) \(21=z+8\)

f) \(47 =t-16\)

g) \(x-15\% \cdot x=17\) lub \(85\% \cdot x=17\)

h) \(13=110\% \cdot u\)
Nie ma rzeczy niemożliwych, są jedynie trudniejsze do wykonania.


Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
ODPOWIEDZ